Το Κάστρο της Μύρινας

Όταν φτάνεις από την θάλασσα, το νησί σε καλωσορίζει με το επιβλητικό Κάστρο! Το Κάστρο της Μύρινας είναι κτισμένο σε βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο και επικοινωνεί με την ξηρά μόνο από τα ανατολικά. Αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου.

Η σημερινή μορφή του ανάγεται στο 1207, όταν ο Ενετός Φιλόκαλος Ναβιγκαγιόζο, Μεγάλος Δούκας της Λήμνου, οχυρώνει την Μύρινα. Ο διάδοχός του όμως Λεονάρδο Ναβιγκαγιόζο είναι εκείνος που ισχυροποιεί το κάστρο και το κρατά υπό την κυριαρχία του επί 45 χρόνια.

Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας εντός του Φρουρίου κατοικούσαν Τούρκοι. Κατά την πολιορκία της Μύρινας το 1770 από τον Ρωσικό στόλο, τα τείχη του Κάστρου υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Στην ανατολική και νότια πλευρά το τείχος είναι υψηλό και ο αριθμός των πύργων σχετικά μεγάλος, ενώ στην βόρεια και δυτική πλευρά το τείχος είναι κατά πολύ χαμηλότερο και οι πύργοι σπανιότεροι. Στο ψηλότερο σημείο του λόφου υπάρχει ημικατεστραμμένο οχυρό κτίσμα με πολλούς εσωτερικούς χώρους.

Σήμερα το Κάστρο της Μύρινας αποτελεί μνημείο επισκέψιμο για το κοινό. Όσοι απο εσάς βρεθείτε βράδυ στην Μύρινα, τότε θα αντικρίσετε ένα απίστευτο θέαμα! Από μακρινή απόσταση, το φωτιζόμενο Κάστρο... φαίνεται να ίπταται στον ουρανό!